Domov » V Alpách sa stavia najvyššia 3D tlačená veža na svete

Reklama

V Alpách sa stavia najvyššia 3D tlačená veža na svete

Vo Švajčiarsku chce tím z ETH Zurich University realizovať ambiciózny projekt na vytvorenie najvyššej 3D tlačenej štruktúry na svete. Na projekte participuje kultúrna inštitúcia Nova Fundaziun Origen. Stavbári v súčasnosti pripravujú jednotlivé prvky veže pre lokalitu pri obci Mühlens. Očakáva sa, že zostavená konštrukcia dosiahne výšku 30 metrov.

Uvádza sa, že veža bude mať päť poschodí a na jej výstavbu sa na priemyselných tlačiarňach vytlačí 102 stĺpov z materiálu podobného cementu. Budú tvoriť základ polootvorenej fasády, chránenej pred vetrom a nepriaznivým počasím snímateľnou membránou. Vnútri budú musieť návštevníci vyjsť po točitom schodisku, aby sa dostali do priestrannej haly vyššie. K dispozícii bude útulná koncertná sála pre 45 osôb s výhľadom do okolia.

Celková doba tlače stĺpcov pomocou rôznych robotických systémov bude približne 900 hodín. Zástupcovia ETH Zurich poznamenávajú, že návrh veže bol možný vďaka softvéru schopnému s vysokou presnosťou určiť geometriu konštrukčných prvkov.

Tiež sa ti môže páčiť

Reklama